Beschikbare blogs 2016

8 januari 2016

== Met z'n tweeën ==

Zit je 's ochtends lekker van een grote kop sterke koffie (vers gezet en echte Nepalese koffie) te genieten, klinkt er plotseling een oorverdovend kabaal vlak naast het koffiezaakje: De buurman opent zijn winkeltje...

 

Bijna alle kleine winkeltjes zijn een soort veredelde garageboxen, 's nachts afgesloten door een stalen rolluik. Om die te openen moet je die behoorlijk vaart geven (vooral als je maar een klein Nepalees mannetje bent) om het helemaal open te krijgen. Meestal houdt dat in te veel vaart, waardoor het rolluik (dat op zich al veel lawaai maakt) met een grote klap de uiterste stand bereikt. 's Avonds is dat trouwens precies andersom...

MAANDAG

Maandag was de laatste dag met Arnoud, Laura, David-Jan en Mariska. We hebben er een lekkere rustige dag van gemaakt. Dat was ook wel nodig want bij sommigen was de stoelgang wat onrustig...

's Avonds waren we uitgenodigd bij de wekelijkse leidersontmoeting van Naya Gaun Church. Samen met Arnoud en Aukje zijn we daar naar toe gegaan. Het was een bijzondere ontmoeting waarbij 14 van de 22 leden van het leidersteam aanwezig waren. We kregen daar ook wat meer te horen over wat er leeft en wat de plannen voor de toekomst zijn.

Zo werd ook verteld dat vanwege ruimtegebrek er over een paar maanden (voorlopig) overgegaan zal worden naar 2 diensten per zaterdag. Ook werd er uitvoerig stilgestaan bij het feit dat wij inmiddels al 25 jaar contact met NGC hebben. Het is en blijft onze 2e gemeente!

Aan het eind werd we verrast met een heerlijke dal bhat, zoals op de foto's hieronder te zien is.

 

 DINSDAG

De ochtend erna zijn Arnoud en Laura en de kids richting Kathmandu vertrokken, wederom met Swiss Travel. We hadden nu gelukkig wel de voorste plaatsen kunnen bemachtigen. Hieronder staan ze op de foto met Prem en Prabha die ze natuurlijk kwamen uitzwaaien.

Pas tegen de avond (17.20) kregen we te horen dat ze veilig aangekomen waren. Onderweg had op een ongelukkig punt een vrachtwagen met pech gestaan, zodat ze daardoor bijna 3 uur vertraging opliepen.

WOENSDAG

De komende dagen hebben we ons beperkt tot veel rusten, af en toe een stukje lopen en me voorbereiden op de komende zaterdag.

's Middags hebben we op een bankje bij het meer een lekker bordje momo's gegeten en verder zijn we druk met in de gaten houden wanneer er stroom is. Zorgen dat alles wat opgeladen moet worden aan de oplader hangt en snel de waterkoker aan.

's Middags hebben we de auto naar Prem gebracht, want die moest weer in de rij gezet worden om de dag erna te kunnen tanken!

Samen op een bankje bij het meer

 Vrouwen doen de was in het meer

 En dit jongetje wast zijn gezicht?!

 Af en toe zitten we in ons guesthouse in de rook van het pizzarestaurantje aan de overkant van de straat!

Wat betreft brandstof lijkt er steeds meer beschikbaar te komen. Dat geldt vooral voor benzine en diesel. Voor gas lijkt dat nog niet zo te zijn, dientengevolge zie je overal mensen sjouwen met bundels brandhout, worden er bomen omgekapt en zie je soms zelfs taxi's afgeladen met brandhout rijden. Op de foto 2 vrouwen bezig met brandhout.

Arnoud en Laura zijn vandaag naar Anandaban geweest. Op de terugweg zijn ze bij Tilak en Ganga op bezoek geweest.

DONDERDAG

We konden deze dag de auto weer ophalen bij Prem (hij had in bovenstaande rij gestaan om te tanken). We zijn via een omweggetje daar naar toe gelopen (ruim 6 km), waarvan Aukje hieronder een kleine impressie geeft:

"Zo, dit gaat sneller dat dat andere. We zijn via allerlei kronkelpaadjes gaan lopen naar de shop van Prem. Zaterdag naar Dhantar, en nu weet ik weer dat we er vorige keer ook waren, toen ben ik op de heenweg zo ziek geworden, had geen ontbijt gehad... nare weg en nare driver die keihard reed over alle brokken etc...

Dus dat wordt diezelfde rit weer. De dag erna was ik weer beter. Nu hebben ze een goede wagen met betere chauffeur, Prem kan evt zelf rijden als die man ook zo rijdt. Ik neem in ieder geval zelf broodjes en fruit mee, .. We maken er wat van.

We waren net zo stoffig en vies van het lopen, wat is een douche dan lekker he."

VRIJDAG

Vanochtend heb ik eerst de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor Dhantar. Ik was net op tijd klaar voor mijn batterij van mijn laptop leeg was (en geen electriciteit dus). Vannacht hadden we wel spanning, maar die was erg laag. Gisteravond hebben we 2 uur de waterkoker aangehad, maar toen we wilden gaan slapen hebben we die onverrichterzake maar weer uitgezet. Het water was wel warm geworden, maar nog niet heet...

Daarna zijn we in de auto gestapt en zijn dwars door Pokhara naar Lamachaur gereden, waar de oude hulp van Rene en Martha, Lina, woont. We verrasten haar bij het schilderen van het huis. We werden zoals altijd hartelijk ontvangen.

Morgen gaan we naar Dhantar, ongeveer 3 uur rijden. Een plaatsje dat ligt achter Bandipur. Dinsdag nog een bliksembezoek aan Odare, midden in het aardebevingsgebied, ook ongeveer 3 uur rijden en volgende zaterdag onze oude vrienden in Kaireni. We hopen en bidden dat dit ook voor Aukje gaat lukken, het is een behoorlijk inspannende tocht!

Arnoud, Laura en de kids zijn inmiddels via Delhi op weg naar Amsterdam (via Istanbul).