24 december 2015

 == Bijna kerst ==

Eén van de momenten van de dag waar ik extra van genieten kan hier, is 's morgens vroeg. Het moment dat het leven langzaam op gang begint te komen, de nevels nog tussen de bergen hangen en het meer als het ware toedekken. Heerlijke rustgevende momenten.

Toch sta ik niet vaak heel vroeg op, niet omdat ik daar te lui voor ben, maar omdat het 's ochtends nog erg koud is. Mannen, vrouwen en kinderen staan zich te wassen onder een (buiten)kraantje, vrouwen staan met één hand op de rug de stoep voor hun winkeltje te vegen. 

 

De honden zoeken een plekje in de vroege zon op om bij te komen van hun nachtelijke activiteiten en iets verderop moet je oppassen dat je geen plens water over je voeten krijgt. Daar gooit de eigenaar van een winkeltje water over zijn stoep. Niet om het schoon te maken, maar om te voorkomen dat er veel stof opwaait bij zijn waren.

Hieronder een foto-impressie, iets later om ongeveer 09.00 genomen.

Vanwege mijn fysieke conditie had Grishma, de voorganger van de kerk in Naya Gaun, het raadzaam gevonden om de eerste zaterdag nog vrij te houden.

De dag ervoor hadden we van Prem een auto (met volle tank!) ter beschikking gekregen. De taxi's zijn op dit moment voor Nepalese begrippen erg duur en dan is een auto wel handig. Het is wel even wennen, alles (behalve de pedalen) zit andersom en nog steeds doe ik af en toe de ruitenwisser aan i.p.v. de richtingaanwijzer.

Zaterdag waren we weer terug in Naya Gaun Church ('onze' kerk in Pokhara), waar we heel warm en hartelijk ontvangen werden. We hadden geluk deze morgen, er was een buitenlandse spreker, die in het Engels preekte.

Na de preek kwamen er mededelingen, die bij elkaar ruim een half uur in beslag namen. De dienst werd afgesloten met de avondmaalsviering (zie onder).

De kerk zat goed vol. Er waren zeker 800 mensen aanwezig, de kerk blijft groeien en ik zag ook veel onbekende gezichten.

Na afloop waren we bij Prem en Prabha uitgenodigd. Ondanks de moeilijke omstandigheden had Prabha een heerlijke dhal bat voor ons gekookt! Prabha zelf is niet in orde, ze zal binnenkort geopereerd moeten worden maar daar zal eerst een lening voor afgesloten moeten worden, er is hier geen zorgverzekering.

Bij Prem en Prabha hoorde ik ook waarom de mededelingen zo lang waren in de kerk. De mededelingen betroffen de activiteiten tijdens de kerstviering.

Er werd vertelt wat iedereen hoe en waar moet doen. Dat lijkt overdreven, maar met de kerstviering verwachten ze ongeveer 1600 (!) bezoekers en die krijgen allemaal na de dienst ook nog eens een maaltijd aangeboden. Dat vergt een hele organisatie.

Eten bij Prem en Prabha thuis.

Na het eten zei Mariska tot ieders verbazing tegen Pawan (de zoon van P&P): "Mag ik bij je achterop de scooter? Wil je mij naar Lakeside brengen?" Zo gezegd zo gedaan. Na een omweg via het winkelcentrum werd Mariska naar het Guesthouse gebracht.

In de politieke situatie in Nepal is nog niets veranderd. Daardoor is er nog steeds een groot gebrek aan kookgas, benzine, diesel etc. Op punten waar af en toe wel wat beschikbaar is zie je lange rijen lege gasflessen langs de weg, of eindeloze rijen motoren, of bussen en vrachtwagens en ga zo maar door.

Lege gasflessen wachtend op gas

Wachtend op benzine....

Daardoor heeft Prem ook in zijn zaak het accent verlegd naar de verkoop van onderdelen van motoren. Hieronder het frontaanzicht van zijn motorzaak.

 

Mariska en ik aan colaatje op weg terug na onze mislukte poging Sarangkhot te bedwingen.

Maandag zijn Arnoud, Marc en David-Jan vertrokken voor een korte trek. Woensdagmiddag waren ze weer terug.

Zelf heb ik maandag een goed gesprek gehad met Grishma. Hij vertelde wat meer over de huidige situatie in Nepal, over de kerk en over LEAD Nepal. Hij was erg blij met de bijdrage die ik uit onze thuisgemeente bij me had voor LEAD. Ook had ik een gift van de ouderenkring in de Oase, die zal gaan naar kinderen van arme kerkleden die geen geld hebben voor schoolkleding en schoolboeken. Door dit geld zullen ze wel naar school kunnen.

Naya Gaun Church blijft maar doorgroeien. De ruimte wordt te klein, daarom zal men binnenkort overgaan tot het houden van twee diensten op zaterdag! Mei a.s. hoopt Grishma zijn 20-jarig jubileum als voorganger te vieren. Zaterdag a.s. mag ik zelf voorgaan in Naya Gaun Church.

Op dit moment is de stroomvoorziening ook een groot probleem aan het worden. We hebben een paar keer per dag wel elektriciteit, maar waar 220 volt normaal zou zijn, wordt regelmatig nog niet de helft gehaald. Dit geeft veel problemen. Water kan af en toe niet meer naar de dagtanks gepompt worden, opladers van computers, tablets en telefoons werken niet naar behoren en ook niet onbelangrijk: water koken kan ook maar beperkt. Om die reden moet ik deze blog niet te lang maken, want er is weer geen elektriciteit.

Mandarijnenverkoopster (60 roepies per kilo en lekker!)

Naya Gaun Church is naar de kerst toe ook heel actief geweest. De week voor kerst hebben ze dagelijks elke namiddag of avond een "Carol Singing" gehouden op diverse strategische plaatsen in en om Naya Gaun. Maandagavond hebben we een deel van zo'n programma bijgewoond.

Er werd hierbij veel gezongen en gedanst. Bovendien werd er ook nog in het kort verteld wat kerst inhoud. Elke keer een programma van ongeveer anderhalf uur! Vanuit de kerk waren iedere keer meer dan honderd medewerkers betrokken. Geweldig wat hier gebeurt.

Op Youtube staat een kort filmpje over een dansact.

Ik sluit deze blog af met te zeggen dat het goed gaat met ons allemaal. De mannen zijn inmiddels ook heelhuids en een ervaring rijker wat Gods schepping betref teruggekomen.

Iedereen een heel fijne en gezegende Kerstviering toegewenst! Dat God's vrede om te beginnen in onszelf werkelijkheid mag worden.