Van Apeldoorn naar de Annapurna

== Dinsdag 3 september 2019 ==

Nog precies 4 weken te gaan voor we vertrekken voor waarschijnlijk onze laatste reis naar Nepal.

Het is bijna 29 jaar geleden dat we voor het eerst een bezoek brachten aan dit prachtige land. We waren het jaar ervoor bevriend geraakt met Wim en Adriana van Brakel, die daar al een aantal jaren werkten en woonden. Wim is lepra-arts en was als zodanig verbonden aan het lepraziekenhuis in Pokhara.

Die 6 weken dat ons bezoek duurde zijn denk ik van doorslaggevende betekenis geweest voor de jaren die erop volgden.

Mede daardoor hebben we ook zelf 4 jaar mogen wonen en werken in Nepal. Vier bijzondere jaren die we in 2002 helaas vroegtijdig hebben moeten beëindigen.

Na die tijd zijn we ons vanuit Nederland gaan inzetten voor de mensen en kerken in Nepal. We hebben vanaf toen tot nu toe diverse keren reizen naar Nepal gemaakt, vaak ook samen met anderen die geïnteresseerd waren in het land. Mooie reizen met bijzondere ontmoetingen.

Alles bij elkaar hebben we vanaf 1990 20 keer deze reis gemaakt en wordt dit dus reis 21, voor Aukje zelfs nr.22!  Dinsdag 1 oktober hopen we te vertrekken.

De voornaamste reden dat dit waarschijnlijk ons laatste bezoek aan Nepal wordt ligt in het fysieke vlak. Lichamelijk wordt het te zwaar, we zouden wel willen, maar lichamelijk wordt het steeds moeilijker. Het hoofd wil wel maar ...

Bid s.v.p. voor de voorbereidingen en ook voor onze gezondheid!

TUIN tot TAFEL

We hebben vandaag heerlijk gesmuld van eten uit eigen tuin. Aardappels, sla, komkommer en frambozen uit eigen tuin, voor ons heel bijzonder. In ons vorige blog had ik al gemeld dat we een volkstuin gehuurd hebben. Een stuk grond van ongeveer 200 m2 dat we naar eigen goeddunken mogen bebouwen.

Daarbij heb ik uit onverwachte hoek hulp gekregen (naast de hulp die we van onze dochter Laura krijgen en van kleinzoons). Johan, een ‘jongeman’ van 81 die hier vlakbij woont, vindt het heerlijk om samen met mij op de tuin te werken. Het is erg mooi geworden en waar nodig heb ik ook hulp van mijn (volkstuin)buurman Jan. Helaas moet Johan zich voorlopig rustig houden, hij is net gedotterd.

Van het voorjaar hebben we een blokhut geplaatst en zijn we begonnen met zaaien en planten. We eten inmiddels al een paar maanden aardappels van eigen grond en daarnaast diverse groentes zoals sla, sperziebonen, pompoen, kool rhabi, pruimen, appels, frambozen, aalbessen, tomaten, komkommmers enz.

Nog ‘onderweg’ zijn o.a. bloemkool, spruitjes, boerenkool, venkel, rabarber, broccoli enz. Maar we hebben ook veel bloemen, zoals deze zonnebloemen.

Het is bovendien erg gezellig op de tuin door de contacten met mede volkstuinders. Het is erg leuk om te doen en we eten er lekker van. Soms is er zelfs zoveel, dat er ook aan anderen uitgedeeld kan worden. Ook al moet ik voorzichtig zijn met de inspanningen, het is erg leuk om te doen.

Een zeeman als tuinder! We voelen ons rijk gezegend! Wie had dat ooit kunnen denken.