Zaterdag 6 december 2019

== Terugblik op onze reis ==

We zijn inmiddels alweer een maand thuis, buiten is het grijs en grauw en regent het. Het wordt tijd voor een terugblik.

BEDANKT!

In de allereerste plaats willen we iedereen bedanken die deze reis met ons meegeleefd heeft, op wat voor manier ook.

TIJD

Afbeeldingsresultaat voor clockJe hoort mensen vaak zeggen: ‘Oh wat gaat de tijd toch snel’. Mijn standaard reactie daarop is meestal: ‘Onzin, de tijd heeft zijn vaste ritme, daar veranderen wij niets aan’.

De vraag is wel: hoe vullen we onze beschikbare tijd in? Plannen we te weinig (‘de dag lijkt wel niet voorbij te gaan…’) of misschien veel te veel. In het laatste geval denken we misschien wel dat de tijd sneller gaat, voor ons gevoel dan!

Voor ons gevoel is de afgelopen maand erg snel gegaan. We waren erg moe en die vermoeidheid lijkt nu pas af te nemen. De intensiteit van de reis, de ontmoetingen met mensen, de spreekbeurten en het afscheid nemen. Het was bepaald geen ‘appeltje eitje’. In dit geval leek het niet snel te gaan door drukte, maar meer door onze vermoeidheid!

 

KLEINERE WERELD?

Daarnaast realiseren we ons ook dat ons wereldje opnieuw kleiner is geworden. De wereld is natuurlijk niet kleiner geworden, maar ONS wereldje. Geen Nepal meer…

Dat klinkt misschien een beetje zielig allemaal, maar zo ervaren wij dat absoluut niet. We voelen ons rijk gezegend door wat we allemaal hebben kunnen en mogen doen. En we voelen ons rijk gezegend omdat we elkaar nog hebben en niet te vergeten onze kinderen en kleinkinderen, niet één uitgezonderd.

GEVEN EN ONTVANGEN

Ook door de afgelopen en laatste reis voelen we ons rijk gezegend. Het was voor ons een voorrecht om dit te mogen doen. Het zijn dingen die je blij maken vanbinnen en soms was het ook best emotioneel. Als ik alleen al denk aan het afscheid van Naya Gaun Church en de kerken in Patichoor en Kaireni, we kennen hen al zo lang!

 

En toch is het niet helemaal afgelopen. Om te beginnen gaan onze schoonzoon en dochter de regelmatige bezoeken overnemen! We zijn daar erg blij mee. Arnoud en Laura zijn al een paar keer in Nepal geweest en kennen de meeste van onze contacten.

Daarnaast gaat het werk met en voor de stichting ‘Hope for Nepal’ ook door. Onze betrokkenheid stopt niet abrupt en we blijven contact houden via e-mail en de sociale media.

DANK!

We zullen de mensen in Nepal, de mooie natuur en het klimaat missen. Nu al een beetje! We hebben mooie en ook spannende momenten meegemaakt. We hebben mogen zien dat Gods werk in Nepal doorgaat, dat steeds meer mensen gaan ontdekken wie God is. Tegelijkertijd hebben we ook meerdere keren mogen ervaren wat het betekent dat God altijd bij je is, dat Hij bemoedigt als je het niet meer ziet zitten, dat Hij je beschermt en troost.

Daarom willen wij deze korte terugblik afsluiten met een gedeelte uit Psalm 145 (uit de Groot Nieuws Bijbel):

“Alles wat de Heer doet is rechtvaardig, uit alles blijkt Zijn liefde. De Heer is nabij wie een beroep op Hem doet, iedereen die oprecht Zijn hulp vraagt. Hij vervult de wensen van wie Hem eren, Hij hoort hun hulpgeroep en redt hen. De Heer beschermt wie van Hem houden, maar wie van Hem niet willen weten, vernietigt Hij. Altijd zal ik de lof van de Heer zingen, laat alles wat leeft Hem danken, altijd en altijd, Hem, de heilige Heer.”