Dinsdag 1 november 2011

Dinsdag 1 november 2011

 

ZONDAG

• Hoe in alle vroegte de vaat gedaan wordt.
• Hoe de hangbrug geen brug te ver was.
• Hoe Anneke een os toespreekt en geen antwoord krijgt.

De dag in Nepal houdt vroeg op en begint ook vroeg, behalve voor de (meeste) toeristen. Ons guesthouse staat in een toeristenbuurt, desondanks is het ook hier volop Nepal. Als we vanuit ons raam naar buiten kijken, zien we een aantal huisjes met golfplaten daken, waar gewone Nepalezen wonen. Daarom begint ook voor ons de dag al vroeg.
Vanwege de temperatuur slapen we altijd met alle ramen open (het is hier overdag heerlijk zonnig en warm – 25 graden). Recht onder ons raam is een watertapplaats voor de Nepalese achterburen, die meestal ook gelijk een sociale functie heeft. Hier ontmoeten de buren elkaar, hier wordt gewassen (zichzelf en hun kleding) en afgewassen.

Je went er op de duur aan, maar in het begin is het schrikken, als in alle vroegte deze mensen aan de afwas beginnen. Zittend bij een betonnen bak worden de borden, pannen en bekers afgewassen. De pannen zijn als regel van aluminium en de rest van roestvrij staal. Je hebt geen idee wat een herrie zoiets in alle vroegte maakt! Dan heb ik het over 6 uur in de morgen! Vrij snel wordt daarna ook de kleine jongen wakker en hoorbaar.

Zondag hebben we aan de noordkant van Pokhara een wandeling gemaakt van ca 4 uur, deze wandeling begint en eindigt bij een hangbrug. De eerste is heel lang en hoog, ik ren altijd als een speer naar de overkant, 5 of 10 minuten later arriveert de rest als mijn stofwolken opgetrokken zijn.
Voor Jodi en Aukje was het bijna een geloofsdaad om mee te gaan, beiden hadden in lange tijd niet meer zo’n eind gelopen, maar ze hebben beiden (en de rest ook) genoten en het helemaal afgemaakt! De brug was voor hen (net) niet te ver! Hulde!

Onderweg vond Anneke het nodig om een os te bemoederen (ons ook af en toe, maar dat vinden we wel fijn). Een 6 of 7 meter boven ons stond het beest tegen de helling geplakt. Anneke heeft hem (of was het haar) in duidelijke bewoordingen te verstaan gegeven, dat dit wel een erg gevaarlijke onderneming was. Of hij (of zij) zich daar iets van heeft aangetrokken is niet bekend.

Foto's van de hangbrug naar Bhalam,
een dorpje ten noorden van Pokhara
Oma (op de achtergrond) met
dochter en kleinkind.
Even uitrusten en
genieten van het zonnetje.
Nog lang niet alle rijst is binnen.
Rechts ligt de gemaaide rijst te drogen en
linksbeneden moet nog gemaaid worden.
Aukje en Ben rusten even uit!
Ploegende boer met erachter de zaaier.
De laatste loodjes zijn het zwaarst,
maar ook Jodi heeft het gehaald!

Als ik dit alles zo zie begrijp ik niet dat mensen geloven dat dit door toeval ontstaan is. Gods schepping is schitterend. De wandeling tussen de rijstvelden door, de rust die er heerste, weg van alle drukte. Al met al was het een heerlijk ontspannen dag die we afgesloten hebben met een heerlijk etentje bij het Hot Chilly Bar Restaurant.

Doordat de zaterdag hier gevierd wordt als de zondag, zijn we af en toe in de war wat betreft welke weekdag het is. Vandaag is het in ieder geval maandag en de dag begint (helaas) bewolkt. Het gebruikelijke ochtendritueel (zie hierboven) heeft al plaatsgevonden en Trix, Anneke, Aukje en ik hebben een lekker ontbijtje gegeten in “Sweet Memories”. Daarna zijn we met zijn allen stadwaarts gegaan. De vrouwen met de lokale bus, wat niet iedereen erg goed beviel (behalve de prijs dan...) en Ben ik ik natuurlijk op de motor. Maar wij zijn eerst nog naar Asal Chimmekee Nepal gegaan om wat af te geven en om een afspraak voor een bezoek te maken.

In de stad hebben we bij een Indiaas restaurant gegeten, helaas was niet bij iedereen de dosa populair.

Aukje aan de dosa op Chipeldhunga.

Daarna hebben we de rest van de dag in gepaste rust doorgebracht. Aan het eind van de middag begon het te regenen, Anneke was net terug van de schoonheidsspecialiste en Aukje kwam door de regen terug. Een groot deel van de avond heeft het daarna regelmatig geregend wat heel ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.

De volgende ochtend (dinsdag)hebben we op een heerlijk plekje aan het meer ontbeten, weer lekker in het zonnetje.

Reacties:

hajuraamaa zei

lieve allemaal, in gedachten heb ik de (bekende) wandeling mee gemaakt: ja het blijft prachtig, gelukkig, bij Bhalam. Even heb ik jaloers gekeken naar Aukje's dosa heerlijk hoor. Weet je Jan dat je aan de achterkant van Saleways ook leuk Indiaas kunt eten? Toch nog een vraagje voor als je tijd over hebt. Linaa's Moeder= gistermorgen overleden als je nog een ritje naar haar zou kunnen maken zou dat heel fijn zijn. Overigens weet ze niet dat jullie in Nepal zijn. Veel fijne dagen toegewenst en groetjes voor allen Martha

 

Anoniem zei

Er is alweer een week lees-en-beleef-Nepal-mee voorbij. Gelukkig zijn er nog twee weken te gaan voordat ik naar een ander reisboek moet gaan zoeken! Volhouden dus, vooral Aukje, en mij veel laten meebeleven! Lieve groetjes, Marianne Loggers

Michael de Jong zei

Trots op mijn oma Aukje!!