Zaterdag 1 maart 2014

Zaterdag 1 maart 2014

Volgens de laatste berichten is het voor Aukje verstandig als ze het rustig aan doet met het scheurtje in haar grote teen. Dat beperkt ons helaas wel in onze bewegingen, maar achterop de motor gaat gelukkig wel goed.

Over motor gesproken: Er rijden hier aardig wat Enfield Bullets rond. Deze voormalige Engelse machine wordt nog steeds in India gebouwd en heeft slechts 1 cilinder, zoals de meeste motoren hier. De motor heeft een prachtig geluid, vooral ook veroorzaakt door de naar verhouding korte slag en brede cilinder.

Een ander een-cilinder monster is een trekkertje voor een (een-assige) aanhangwagen, eigenlijk dus samen een kleine vrachtwagen. Het is een 1-cilinder diesel, langzaamdraaiend en veel geluid en rook producerend. Vanwege het laatste mogen ze in Kathmandu niet meer rijden.

Rustdag

We hebben donderdag en vrijdag veel rust gehouden, daar waren we wel aan toe (en Aukje heeft helaas niet zoveel keus...) Donderdag was Pawan jarig, alleen was de jarige in geen velden of wegen te bekennen.

 Tussendoor mogen we graag even een wandeling langs het meer maken. Het is een heerlijke rustige wandeling, er zijn niet veel toeristen op het ogenblik. Op bovenstaande foto heeft een jonge vrouw de was gedaan en is ze nu bezig om te proberen haar witte schoen weer wit te krijgen.

 Ook hier (de belangrijkste straat op Lakeside) is te zien dat het niet druk is.

Al wandelende kwam ik plotseling dit bouwwerk in wording tegen: Is dit nu Pokhara of zit ik in Athene, ze maken er wat moois van. Het gaat in dit geval om het vooraanzicht van een klein winkelcentrum...

Pokhara Church

Vandaag mocht ik spreken in Nepal Christian Pokhara Church. Ik was uitgenodigd om te spreken over huwelijk en relaties naar Bijbels model. Het was een heel bijzondere ochtend, die begon om 10.00 uur en eindigde om 14.30.

De dienst begon zoals gebruikelijk met zingen en gebed, daarna was ik aan de beurt. Aan de hand van Efeze 5 heb ik gesproken over een aantal belangrijke punten met betrekking tot het huwelijk en relaties. Opmerkelijk was dat ook de jongeren (vanaf een jaar of 15) tot het eind toe aandachtig hebben zitten luisteren en schrijven.

 Bij elkaar waren er naar schatting 140 mensen aanwezig. Na de prediking werd een korte pauze ingelast en daarna werd het geheel in groepen verdeeld, die met elkaar een aantal vragen moesten bespreken. Daar hadden ze ongeveer 25 minuten de tijd voor. Hieronder een foto van het 'groepswerk'.

 Elke groep stond onder leiding van een oudste of een diaken. Na dit gesprek bracht elke groep (er waren er 9) verslag uit van het gesprek en konden erna vragen gesteld worden. Een oudste van de kerk verzuchtte: Ik zou willen dat ik dit eerder geweten had!

Al met al was het een zeer vruchtbare bijeenkomst, bijna allemaal bleven tot het eind. Na dit gedeelte kregen we wat te eten (khaja) en werd de bijeenkomst vervolgd met nog ongeveer 45 minuten studie over hetzelfde onderwerp. Ik kreeg na afloop heel veel enthousiaste reacties, velen waren er erg door aangesproken. De kerkleiding gaat dat hierna verder met ze uitwerken.

Inmiddels was het opgehouden met regenen, ja sinds gisteravond heeft het regelmatig geregend en is het fris. De kans is groot dat morgen de zon weer schijnt en het kwik weer  ruim boven de 20 graden gaat komen. Om 15.00 waren we moe maar heel voldaan terug in ons guesthouse.

We zijn net terug van het eten van heerlijke gegrilde vis. Het was smullen. Morgen wacht weer een pittige dag bij de studenten (a.s. kerkleiders) bij NGOC, om daar op een nog wat uitgebreidere manier te vertellen over het huwelijk naar Bijbelse maatstaven. Het is 8 uur geweest en we duiken er lekker op tijd in!