Zaterdag 28 maart

Klaar voor vertrek in Tibet Guesthouse

Bijna drie en een halve week zijn we letterlijk door het stof gegaan, alhoewel de laatste dagen wat beter waren. Maar verder hebben we een geweldige tijd gehad, ook als groep.

De koffers op dak van de auto en wij er in!

Vandaag stond onze terugreis op het programma, een dag van 28 uur en 45 minuten (vanwege het tijdsverschil). ’s Ochtends om 5 uur waren we al op en rond een uur of zes vertrokken we naar het vliegveld. Alles begon heel vlot en soepel, we stonden vooraan in de rij om in te checken. Tot de vertrekhal ging het zo heel vlot.

Wachten voor de incheckbalie in Kathmandu

Buiten zag het weer er (weer) goed uit, alleen bleek dat het horizontale zicht niet zo best was. Al vrij snel kregen we te horen, dat de vlucht daarom uitgesteld was, uiteindelijk werd dat ruim 2 uur extra wachten. De aansluitende vlucht vanuit Delhi naar Londen vertrok daarom ook te laat.

Een ding is me op dit traject heel goed bevallen: het vliegtuig (B777) en de zitruimte (zoveel ruimte heb ik in jaren niet gehad). Het eten was wat minder dan de heenweg helaas en ik begrijp ook niet zo goed, waarom midden op de dag de luiken dicht moeten...

Een laatste blik op de Annapurna vanuit het vliegtuig (we zaten aan de goede kant!)

Nadat ik mijn telefoon had aangezet ontving ik eerst een smsje dat Sigrid en Jantina de dag ervoor veilig waren aangekomen.

Al met al kwamen we (dacht ik) nog net op tijd in Londen aan voor de vlucht naar Nederland. Buiten het vliegtuig werden we opgevangen door een grondstewardess, die ons vertelde dat we pas de volgende ochtend konden doorvliegen. Het vliegtuig van de KLM stond weliswaar nog aan de grond (op dat moment hadden we nog 40 min.), maar wilde niet op ons wachten (totaal 8 personen). Bedankt KLM!!! Ik was toch al geen fan van ‘onze’ KLM, maar nu nog minder. Als je al 18 uur onderweg bent, zit je niet op dit soort ‘stunts’ te wachten. Het gevolg was, dat we (zonder onze koffers, want die waren doorgecheckt naar Amsterdam) even laten een half uur in de kou op een bus stonden te wachten om naar een hotel te gaan, sommigen zonder jas. Brrrr....

Via het hotel hadden we uitgevogeld dat we de volgende morgen naar terminal 5 moesten, omdat we op een BA gevlucht geboekt waren. Samen met 2 andere passagiers stonden we om 4.45 in de ochtend (...) weer in de kou op de bus te wachten.

Helaas kregen we in terminal 5 van de BA grondsteward te horen, dat er een fout gemaakt was bij de overboeking en we dus niet met de vlucht van 7.05 mee konden. Daarom zijn we terug gegaan naar terminal 3, naar een grondsteward van Jet Air. Die erkende dat zijn collega de avond ervoor een fout had gemaakt, gelukkig wist hij ons op de eerstvolgende vlucht te boeken (anderhalf uur later). Dat was nog aardig krap, want omdat we naar terminal 5 terug moesten, konden we maar net op tijd ‘boarden’.

Zo kregen we uiteindelijk op zondagochtend (10.30) eindelijk vaste Nederlandse grond onder de voeten. Einde reis? Echt niet, want onze bagage was spoorloos en is op dit moment (op 1 koffertje van Trix na) nog steeds spoorloos.
Buiten stonden Hans Z. en dochter met kinderen te wachten en (hoera!) we (Trix en wij) konden met Hans meerijden.