Dinsdag 20 februari 2018

== Op naar Beni ==

ZONDAG

Omdat het onzeker is hoe de internetverbinding straks in Beni zal zijn een vervroegd verslag:

Op weg naar de les

Zondagochtend 9 uur had ik mijn 2e lezing over het huwelijk bij de jonge dames van Glow.

Deze keer ging het vooral over het feit dat je bij het trouwen elkaar iets beloofd (verbond), dat je partner je beste vriend hoort te zijn en over prioriteiten in je leven. Er werden weer veel aantekeningen gemaakt en ze zaten allemaal geboeid tot het laatst te luisteren.

Waren ze de eerste keer wat stilletjes, nu kwamen ze bij het vragenstellen goed los. Er werd goed gereageerd en uit de vragen bleek dat de meesten het goed hadden begrepen.

De rest van de dag hebben we het rustig gehouden. Ons lichaam schudde nog steeds een beetje na van de rit van zaterdag. Wel hebben wel nog even boodschappen in de stad gedaan.

Chipledunga met de kleurrijke reclamegevels (klik hier voor een kort filmpje)

MAANDAG

Maandagochtend ben ik eerst op bezoek geweest bij Asal Chhimikee Nepal, de diakonale tak van de kerken in Pokhara. Ze zijn o.a. druk bezig met een project om vakmensen op te leiden, die kunnen helpen bij de wederopbouw in het aardbevingsgebied. Er zijn nog tienduizenden gezinnen zonder fatsoenlijk onderkomen.

 Tussen de middag zijn we een hapje aan het meer gaan eten, daar kwamen we deze man tegen. Het was ons niet duidelijk of dit om een geestelijk gehandicapt iemand ging of dat dit met drugs of drank te maken had. Hij genoot in ieder geval van het zonnetje en naast zich had hij (om onduidelijke redenen) een vuurtje gemaakt.

Het meer levert elke keer weer mooie plaatjes op zoals hier (mooi om na te schilderen Saskia?) Daarna kwamen we dit gebouwtje tegen, rara wat is dit? Lang kost 10 roepies en kort 5...

's Middags eerst nog even naar de kapper geweest. Ik heb het maar opgegeven om te vertellen dat ik het niet te kort wilde. Het resultaat is redelijk, maar ik heb het in jaren niet zo kort gehad!

De vorige klant had ik 250 roepies horen afrekenen, en ik dacht dat hij mij 500 vroeg... Wat bleek: Ik had hem niet goed verstaan, hij vroeg slechts 100 (ongeveer 80 cent). Het blijft toch een belevenis om in Nepal naar de kapper te gaan. Hij wilde wel graag even met me op de foto. Meer over kapperservaringen in Nepal kan je hier lezen.

's Avonds waren we uitgenodigd bij de wekelijkse vergadering van het leiderschapsteam van Naya Gaun Church waar we een goede tijd met elkaar hadden. Ze vertelden o.a. dat ze bezig zijn de verschillende afdelingen te reoganiseren en nieuwe leiders aan te wijzen. Daarnaast zijn ze bezig met een project om alleenstaande ouderen op te vangen. Als bejaarde ben je helemaal afhankelijk van je familie, heb je die niet ja dan... Een mooi iniatitief!

DINSDAG

De dag begon met een rozig en waterig zonnetje. Niet dat er regen verwacht werd, maar er hangt wel al een paar dagen wat lage en dunne bewolking waardoor de zon er vanochtend zo uitzag.

De planning was om 12 uur te vertrekken naar Beni, maar we vonden het al verdacht stil op straat. Alleen wat motoren en wat voetgangers, terwijl het normaal al een drukte van belang is om deze tijd. Even later kwam Grishma boven om te vertellen dat er een bhanda (staking) uitgeroepen was door een afgescheiden splintergroepering van de Maoïsten.Auto's mochten niet rijden.

Deze relatief erg kleine groep wil een totalitaire communistische staat. Vermoedelijk hing de staking samen met het feit dat UML (Marxistisch-Lenistisch) en de Maoïsten vandaag officieel samen een partij vormen: de communistische partij van Nepal. Het blijft een wonderlijk iets dat een zo'n klein groepje een groot deel van het land kan stil leggen.

We hoopten dat het zou overwaaien, maar helaas lag om 12 uur nog alles plat dus konden we niet weg. De staking zou pas om 17.00 afgelopen zijn, wat zou betekenen dat we een groot gedeelte in het donker zouden moeten rijden, dus besloten we dat tot morgenochtend 6 uur uit te stellen.

's Middags hebben we nog een wandelingetje over de bazaar gemaakt, hier koopt Aukje wat snoepjes voor haar 'supporters'. (Klik hier voor een kort filmpje)

Het blijft inmiddels heerlijk weer met een middagtemperatuur van rond de 28 graden. Dat wordt straks wel een forse omschakeling als we volgende woensdagmorgen op Schiphol aankomen!