Naar Haarlem

Vandaag (12 juni 2014) zijn Aukje en ik een dagje naar Haarlem geweest.

Haarlem heeft een mooi, oud en gezellig centrum, maar wat vooral ook meespeelde was dat Aukje in Haarlem gewoond en gewerkt heeft en daar ook familie heeft gehad en ik heb 5 jaar in Haarlem Noord op school gezeten. We laten jullie hieronder meegenieten van onze nostalgische herinneringen.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Dinsdag 18 februari 2014

Ready to go!

Het is 15.30 en we zijn er bijna klaar voor.

Gisteravond hebben we eerst on-line ingecheckt, dat ging gelukkig zonder al te veel problemen. Dertig uur voor vertrek had ik onze boarding passes al uitgeprint!

Zojuist heb ik onze hond Bart naar zijn logeeradres in Apeldoorn gebracht. Dat is elke keer weer een feest voor hem, hier zit hij samen met zijn 'neef' en onze kleindochter Mariska op de bank.

He Charley, zoenen we niet meer?

De koffers zijn ook bijna gepakt, tenminste die van Aukje, de mijne doe ik na de 10.000 meter. We worden om 18.00 door Hans opgehaald, hij heeft zich weer beschikbaar gesteld om ons naar Schiphol te brengen, dat is toch wel erg prettig.

We hebben er erg veel zin in! We vliegen voor het eerst met Etihad, via Abu Dhabi met maar een (korte) overstap. Morgenochtend 10.45 Nederlandse tijd hopen we in Kathmandu aan te komen.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Donderdag 20 februari

De reis - de aankomst - de eerste dag

De reis is zonder enige vertraging voorspoedig verlopen. Het eerste gedeelte was wel erg vermoeiend, vrij krappe zitplaats en een jongedame voor me, die bijna het hele traject met de stoel in de achterste stand heeft gezeten. Het was daardoor voor mij ook praktisch onmogelijk om wat te lezen.

De verzorging was goed en in het bijna nieuwe toestel (zie foto hieronder), een A332, was er naast het gebruikelijke tv-schermpje ook de mogelijkheid om apparaten via USB op te laden en ook een 230V aansluiting. Erg handig!

 Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten en ligt midden in een grote 'zandbak'. Alles ziet er vanuit de lucht kaal en onherbergzaam uit.

Wat erg leuk was onderweg is dat we Bram Krol ontmoetten, die op dezelfde vlucht onderweg was naar Nepal. Dat doet hij 2x per jaar om trainingen te geven aan leiders. Meer info over hem kan je op zijn website vinden.

We arriveerden ook keurig op tijd in Kathmandu. De zon scheen, het was 21 graden, een heerlijk temperatuurtje.

Aankomen in Kathmandu betekent: Een kakafonie aan geluiden, auto's, motoren, getoeter, schetterende luidsprekers met Nepalese muziek, walmende vrachtwagens en bussen, overal lopende en fietsende mensen, veel stof (want het regent in dit jaargetijde niet veel) en verder de geur van houtvuurtjes en wierook. Veel winkels branden met name in de ochtend wat wierook op de stoep en ook binnen.

Na wat gesteggel over de juiste kamer, hebben we ons hier voor 2 dagen geinstalleerd. Ze hadden eerst bedacht om ons op een kamer 5 hoog te zetten. Dat is op zich geen probleem, alleen er is vaker geen elektriciteit dan wel en dan werkt de lift dus ook niet altijd. We zitten nu 2-hoog met een eigen balkon (zie hieronder).

Ik ben na aankomst gelijk zitplaatsen in de bus gaan reserveren We zitten graag helemaal voorin, waar je wat meer beenruimte en uitzicht hebt. Dat lukte prima en voor een keurige prijs! Hieronder het hoofdkantoor van Swiss Travel, gevestigd in een pijpenlaatje.

We waren 's avonds helemaal op en sliepen al om 19.15uur!

Daardoor waren we de volgende morgen wel erg vroeg wakker (06.00), maar al vrij snel kwam de zon op en om 08.30 zaten we op de voor ons vertrouwde plek, buiten dus, te ontbijten. Vanaf de ontbijtplek keken we de straat op de foto hieronder in, waar het leven langzaam op gang begon te komen.

Daarna hebben we samen gezellig een wandeling door de stad gemaakt. Overal (kleine) winkeltjes, heel veel mensen ook die hun waren gewoon langs de straat verkopen. Ik vraag me soms af of ze allemaal wel genoeg verdienen om er van te kunnen bestaan.

Terwijl we zo alle indrukken verversen en Nepal weer in ons opnemen, moeten we wel erg alert blijven op de rondrijdende motoren. Meestal rijden ze niet hard en is het ongevaarlijk, tenzij je al lopende plotseling van je lijn afwijkt...

Om 11 uur hadden we een afspraak met Tilak. Hij was er keurig op tijd en we hebben na een hartelijke begroeting een goed gesprek met elkaar gehad.

Hij vertelde eerst van een trip die hij met de Bijbelschoolstudenten naar Chitwan had gemaakt. Op de derde dag hadden ze een ongeluk gekregen, hun busje was door een tractor van de weg gedrukt en was in een rijstveld terecht gekomen. Een achttal studenten had daarbij verwondingen opgelopen en ze hebben de 'out-reach' daardoor vroegtijdig moeten afbreken.

Tilak loopt al een tijd met het idee rond om meer te gaan werken in het ter plaatse trainen en opleiden van voorgangers. In zijn vrije tijd doet hij dat al een tijdje, hij gaat dan hiervoor op stap tijdens de schoolvakanties.

Per 1 mei stopt hij met dekaan zijn op de Bijbelschool. Hij blijft wel les geven om voor een deel ook in zijn onderhoud te kunnen voorzien. Daarnaast gaat hij minimaal 1x per maand meerdaagse trainingen op lokatie geven. Bovendien zullen ze ook kamers moeten huren, want als hij dekaan af is mag hij niet meer op de compound van de school blijven wonen. Ik kom hier later nog op terug.

Daarna zijn we naar de Bijbelschool gegaan om ook zijn vrouw Ganga en hun zoontje Pratham te ontmoeten (foto hieronder). Onze taxichauffeur was nog nooit in dat gedeelte van Kathmandu geweest!

Morgenochtend moeten we er vroeg uit, want om 06.30 moeten we al inchecken voor de bus... Dus maar weer op tijd erin.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Maandag 17 maart 2014 -

einde van deze reis

Zaterdagmiddag hadden we eerst nog een afspraak met Tilak en Ganga. In de 'Nepali Kitchen' hebben gezellig zitten praten en daarna afscheid van hen genomen.

Tilak stopt binnenkort met zijn werk op de Bijbelschool om meer tijd te krijgen voor het trainen en helpen van jonge voorgangers. Dit betekent voor hen ook dat ze naar een ander huis moeten uitzien.

Tilak, Ganga en hun zoontje Pratham die gek is op momo's!

Dit komische pamflet hing op het mededelingenbord van het hotel. Wat voor jou Maarten?

's Avonds hebben we samen om Aukje's verjaardag meer luister bij te zetten lekker gegeten in een Thais restaurant. Het was gezellig, feestelijk en lekker.

Na het eten werd het tijd om (te proberen) on-line in te checken voor onze vlucht de volgende dag. Het is bijna een wonder dat dit gelukt is, want de internetverbinding was de laatste paar dagen abominabel. Na ruim een uur had ik de boarding passes klaar, de volgende ochtend zijn ze uitgeprint.

De ochtend er op zouden we nog een ontmoeting hebben met een neef van Aukje, die voor zijn werk in Kathmandu is, helaas zegde hij af in verband met het Holy festival. Bij dit Hindufeest gooit men naar elkaar met zakjes met kleurstof, vermengt met water. Ook buitenlandse toeristen doen hier soms graag aan mee (zie foto).

 Bijna van top tot teen onder de kleurstof.

De rest van de dag, tot ons vertrek naar het vliegveld, hebben we ons rustig gehouden, zodat we lekker uitgerust op weg gingen. Om half vijf (4 uur voor vertrek) waren we al ter plaatse. De drukte viel erg mee. het was ook deze vertrekdag weer mooi weer, tot een uur of vier, toen de smog zich steeds verder uitbreidde over de stad.

 Dit had tot gevolg dat om 5 uur de zon er vanaf het vliegveld zo uitzag:

De reis is verder voorspoedig verlopen en we zijn God dankbaar dat we weer veilig terug zijn in Nederland. We voelen ons rijk gezegend door alles wat we meegemaakt hebben en hebben mogen doen!

De overstap in Abu Dhabi duurde 2 uur en keurig op tijd landden we vanochtend om 6 uur op Schiphol. Marja stond ons al op te wachten om ons naar huis te brengen (bedankt Marja!)

Maar eerst was er nog een kleine verrassing, een nicht van Aukje en haar man en kinderen waren een paar minuten voor ons geland. Zij werken in het buitenland. Het was een leuk en kort weerzien na veel jaren.

Dit is dan de laatste blog van deze reis.

 

Schrijf reactie (0 Reacties)

Vrijdag 31 januari 2014

 

Over 3 weken zijn we D.V. net met de bus in Pokhara aangekomen. Hoe dichterbij het komt, hoe meer zin we er in krijgen! De temperatuur in Pokhara begint nu echt boven de 20 graden te komen. Heerlijk!

Het programma begint ook langzamerhand een vaste vorm aan te nemen. Helaas ziet het er naar uit dat het seminar over ' Huwelijk en relaties' dit jaar niet doorgaat. Ze hadden er alleen mannen voor uitgenodigd, ik wil er toch wel graag ook de vrouwen bij, en dat is waarschijnlijk niet meer te realiseren op deze korte termijn. We wachten maar af.

Komende dinsdag gaan we in ieder geval ons visum halen bij het consulaat in Amsterdam.

Onze oudste dochter heeft inmiddels de eerste week bestraling er op zitten. Het geheel heeft toch veel impact op het leven van haar en haar gezin. We blijven bidden voor een volledig herstel.

Ik heb opnieuw een recept voor jullie: een typisch Nepalees gerecht: Dal Bath (= linzen en gekookte rijst). Het is het nationale gerecht in Nepal en wordt met de hand gegeten (de rechter wel te verstaan, de linker gebruik je namelijk voor andere zaken...). Bij de armen is dit het enige voedsel dat ze eten, meestal alleen met wat groenten en soms met wat vlees. De eerste maaltijd is 's ochtends tussen 10 en 11 en de tweede in de namiddag (ze eten maar 2x per dag).

Veel plezier met de bereiding:

Recept Dal Bhat

Ingrediënten voor de linzen:

  • 2 koppen linzen
  • 1 eetl garam massala
  • 2 theel kerriepoeder
  • 1 theel kurkuma
  • 1 theel kardemom-poeder
  • 2 koppen water
  • 1 bouillonblokje

Voor de groentencurry:

  • 1 winterwortel
  • 2 kleine aardappels
  • 1 bakje bloemkoolroosjes
  • 100 gram sperciebonen
  • 1 eetl garam massala
  • 1 eetl kerriepoeder
In een apart bakje erbij: Yoghurt

Bereiding

De linzen:

Doe alle ingrediënten bij elkaar. Laat 45 minuten op een laag vuur koken tot de linzen gaar zijn.

De groentencurry:

Snij de wortel en de aardappel in blokjes, snij de sperciebonen in stukjes. Kook alle groenten ca. 5 minuten voor. Laat alles uitlekken. Bak in een wok de groenten en de kruiden op een niet al te hoog vuur tot alles gaar is (er kunnen verschillende combinaties van groenten gemaakt worden).

Dit alles wordt gegeten met rijst.

Opdienen: De rijst op een groot bord en de linzen, de groentencurry en de yoghurt er in aparte bakjes bij.  

P.S. Wat ook heel vaak erbij gegeten wordt is 'saagh', een groente die hier niet te krijgen is. Het lijkt een beetje op spinazie en is ook vitaminerijk. I.p.v. de saagh kan dan ook wat spinazie gekookt/gewokt worden.

Zo kan het er dan uitzien:

Eet smakelijk!

Schrijf reactie (0 Reacties)